Deel via

28-09-21

Werk veilig! Gebruik een pompstok met klemsluiting voor het vullen van banden

Bandenmonteurs zijn een belangrijke schakel binnen bandenbedrijven. Daarom is persoonlijke veiligheid een essentieel onderwerp tijdens werkzaamheden aan auto-, truck- en landbouwbanden. Zo zijn er in de werkplaats allerlei zaken geregeld om de veiligheid van bandenmonteurs te waarborgen. Zo o.a. ook voor het vullen van dubbellucht bedrijfswagenbanden.

Veiligheid van bandenmonteurs
Wanneer het ventiel aan de achterkant van de band zit kan het lastig zijn om een pompnippel achter de wielschijf op het ventiel te monteren. Daarom houden veel bandenmonteurs de pompnippel met de hand op het ventiel tijdens het vullen van banden. Van buitenaf is de kwaliteit van een band slecht te beoordelen. Zo kan de binnenkant van een band bijvoorbeeld versleten zijn zonder dat een bandenmonteur dit door heeft. Een dubbellucht band wordt tot wel 9 bar opgepompt en om het vullen van de banden te versnellen wordt de druk regelmatig opgeschroefd. Bij een eventuele klapband als gevolg van het vullen staat de bandenmonteur dus naast de band. U kunt zich voorstellen wat voor een schade een klapband dan kan veroorzaken!

De pompstok met zelfsluitende pompnippel
Kies voor de veiligheid van de bandenmonteur en gebruik een pompstok met klemsluiting voor het vullen van dubbellucht banden. Door dit te gebruiken in combinatie met een vulslang van 3 of 6 meter kan er door de bandenmonteur eenvoudig een veilige afstand worden genomen van de band. Gebruik bij voorkeur tevens een bandenkooi en ga in het verlengde van het loopvlak van de band staan. Pomp de band vervolgens op tot de door de fabrikant voorgeschreven bandenspanning. Zo wordt een veilige werkomgeving voor de bandenmonteur gecreëerd en kunnen onnodige ongelukken worden voorkomen.

REMA TIP TOP heeft verschillende zelfsluitende pompstokken in het assortiment. De pompstokken zijn leverbaar met diverse aansluitingen. Hierdoor is er voor iedere bandenvulmeter en iedere type band een geschikte zelfsluitende pompstok te vinden.

De PCL pompstok met dubbele klemsluiting en VG8 aansluiting (1563001) is een voorbeeld van een zelfsluitende pompstok. De dubbele klemsluiting klemt eenvoudig om het ventiel van uw dubbellucht bedrijfswagenband. De pompstok heeft een stevig ergonomisch handvat met antislip functie. Hierdoor zijn de ventielen van zowel de binnen- als buitenbanden op de as eenvoudig te bereiken. Ook is er zeer eenvoudig een bandenspanningsmeter aan te sluiten op de pompstok. De pompstok is voorzien van een aansluitnippel met VG8 ventieldraad zodat u deze in de bestaande pompnippel van uw bandenvulmeter kunt zetten.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden van pompstokken bij REMA TIP TOP?
Bel +31 (0)26 75 08 383 of mail naar info@rema-tiptop.nl. Voor België bel +32 (0) 380 83 307 of mail naar info@rema-tiptop.be. Of kijk op www.rema-tiptop.nl en www.rema-tiptop.be.

Bron: Vanuit verschillende medewerkers van bij de VACO aangesloten bedrijven is de opmerking gekomen dat veel dubbellucht bedrijfswagenbanden van een te korte afstand worden op- of bijgepompt. Daarom raadt de branchevereniging voor de banden en wielenbranche VACO haar leden dringend aan een pompstok met klemsluiting te gebruiken: https://www.vaco.nl/nieuws/nieuwsberichten/nieuwsb...