deel via

01-02-18

TOP TIP | Onderhoud aan slagmoersleutels en krachtdoppen

Voorkom dure slijtage, controleer regelmatig het aandrijfvierkant van uw slagmoersleutel en krachtdoppen.

Gereedschap waar mee gewerkt wordt is altijd aan slijtage onderhevig. Toch is het mogelijk om middels een paar eenvoudige handelingen de slijtage te beperken en de levensduur van uw slaggereedschap te verlengen.

Veel slijtage problemen zijn te wijten aan het gebruik van een te hoge werkdruk. Iedere slagmoersleutel (of ander luchtgereedschap) is geconstrueerd om optimaal te werken bij een werkdruk van 6,3 bar. Een hogere werkdruk betekent meer slijtage aan de schoepen, lagers, aambeeld etc. In de praktijk worden vaak te hoge krachten op het gereedschap uitgeoefend van soms wel 15 bar! Dit veroorzaakt o.a. extreme slijtage aan het aandrijfvierkant van de dop.

Wanneer het vierkant van de dop begint te slijten zal er ruimte ontstaan tussen de dop en het aandrijfvierkant van de slagmoersleutel. Blijft men dan doorwerken met deze versleten dop, zonder hem te vervangen, dan zal niet alleen de dop maar ook de as van de slagmoersleutel (het aambeeld) extreem afslijten.

Om dit te voorkomen is het raadzaam om de krachtdoppen regelmatig te controleren op slijtage. Let vooral op de hoeken van het vierkant. Bij twijfel: het plaatsen van een nieuwe dop kost een fractie van de aanschaf van een nieuw aambeeld. Voor een optimaal resultaat en levensduur; gebruik een reduceerventiel voor olie en water, en olie de slagmoersleutel één keer per week.

Ook hier geldt; een kleine investering die hoge reparatiekosten kan voorkomen.